AVLYST på grunn av smittesituasjonen: Byggmester Ellen Giskås: Malekurs- komposisjonsmaling

Komposisjonsmaling har vært fremstilt i utallige varianter rundt om i landet. Fram til 1950-tallet var malingen vanlig på låver, uthus og enkelte våningshus. No kan du lære å lage sånn maling sjøl.

Dagen etter foredraget om istandsetting fortsetter vi med malerkurs.

Komposisjonsmaling er miljøvennlig, enkelt å lage sjøl, og var mye brukt på uthus. Komposisjonsmalinga er diffusjonsåpen og eldes fint.

 Komposisjonsmaling fremstilt av naturprodukter med klister som bindemiddel. Tidligere ble klisteret fremstilt av rug- eller hvetemel. I dag brukes også celluloseklister. Hovedingrediensene utover klister er pigment, sulfatforbindelser, harpiks, vann og av og til linolje. Det er imidlertid varierte oppskrifter landet rundt. Fargene er imidlertid som regel rød, oker, hvitt eller umbra.

Malingstypen har vært utbredt i innlandet, særlig fra Østfold og langs svenskegrensen til Trøndelag. I Sverige har malingen vært i bruk siden 1600-tallet og det antas at malingen har røtter like langt tilbake i Norge.

Komposisjonsmaling gir overflatene et tradisjonelt utseende og struktur. Den hefter godt til underlaget, men fortrinnsvis på uhøvlet materiale. Malingen er også diffusjonsåpen, den fuktes riktignok raskt ned men tørker tilsvarende fort opp igjen. Den er også veldig enkel å vedlikeholde. En komposisjonsmalt overflate kan børstes av og males over igjen. Ulempen med malingen er at den smitter over ved berøring.

Dato:
6. november 2021
Tidspunkt:
AVSLYST
Sted: Oppgården
Gratis
Adresse:
Oppgården, Sekundær Fylkesvei 342, Nordli, Norge
googlemap